fbpx

TALYÁN ANDREA (ügyvezető, bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő)

Ismerjen meg bennünket, a munkához és ügyfelekhez való hozzáállásunkat!

Több részes bemutatkozó blogcikk sorozatunkban elsőként az alapító tulajdonos és cégvezető Talyán Andreával készült interjúban olvashatják milyen értékeket vallunk, milyen számunkra egy ügyfélkapcsolati viszony és miért is kulcsfontosságú egy jó könyvelő megválasztása.

Mióta dolgozol a Taxense-nél?

Alapító tagként 2009. december 14. óta dolgozom a cégnél.

Hány éves pénzügyi/számviteli/könyvelői tapasztalattal rendelkezel?

25 éve foglalkozom számvitellel és adózással, és 15 éve már könyvvizsgálattal is.

Miért szeretsz itt dolgozni?

Nagyon változatosak a hétköznapok a különböző összetételű ügyfélkörnek köszönhetően, általában az ügyfelek és iparágak széles skálájával dolgozom, ami érdekessé teszi a munkám. Nagy önállósággal és függetlenséggel rendelkezem és szeretem a rugalmasságot is, hiszen egyidőben többféle projekten is dolgozhatok. Rendszeresen próbára tehetem a jó problémamegoldó képességem, összetett problémákra nyújthatok megoldásokat miközben az üzleti ismereteim folyamatosan bővülnek.  Mindezek mellett itt biztosított a személyes és szakmai fejlődésem egyaránt.

Szerinted mi a legfontosabb egy ügyfélkapcsolati viszonyban?

Fontosnak tartom, hogy az ügyfeleimmel egy nyelvet beszéljünk, minden szükséges információt megkapjak egy adott üggyel kapcsolatban, hisz ezek birtokában tudok igazán jó tanácsod adni. Minél többet tudok az ügyfeleimről, annál inkább tudok az ő fejükkel is gondolkodni. Igyekszem mindent megtenni egy ügyért, amit csak lehet, ha rajtam túlmutat, akkor segítek megkeresni a megfelelő szakértőgárdát.

Szerinted mik lesznek 2023 legfontosabb könyvviteli kihívásai?

A változó törvényeknek és szabályozásoknak való megfelelés, nagy mennyiségű pénzügyi adat kezelése és elemzése, pontos nyilvántartások vezetése, a cégek likviditási helyzetének kiemelt figyelemmel kísérése, valamint a csalások felismerése és megelőzése.

Szerinted miért fontos a jó könyvelő megválasztása?

Több okból is fontos a jó könyvelő megválasztása:

  • a jó könyvelő biztosítja, hogy ügyfele vállalkozása megfeleljen az összes vonatkozó törvénynek és előírásnak, ami segíthet elkerülni a költséges bírságokat és büntetéseket. (megfelelés)
  • segít minimalizálni az adókötelezettséget azáltal, hogy adótervezési szolgáltatásokat nyújt és azonosítja az adómegtakarítási lehetőségeket (adótervezés)
  • segíti megbízóját a pontos és időszerű pénzügyi kimutatások elkészítésében, amelyek elengedhetetlenek a vállalkozások irányításához és a megalapozott döntések meghozatalához. (pénzügyi beszámolás)
  • értékes üzleti tanácsadást és támogatást nyújthat, pl. segíthet a költségvetés összeállításában, az előrejelzésben és a stratégiai tervezésben. (üzleti tanácsadás)
  • segíthet a csalások felismerésében és megelőzésében a belső ellenőrzések (folyamatba épített ellenőrzések) bevezetésével és rendszeres pénzügyi ellenőrzésekkel. (csalásmegelőzés)
  • időt és pénzt takaríthat meg és segíthet jobb üzleti döntéseket hozni

Folyamatosan képzitek magatokat a vállalatnál: milyen szakmai képzést végeztél az elmúlt évben? Szerinted ez a tudás miben támogatja az ügyfeleidet?

Fontos számomra, hogy azokon a szakmai képzéseken túl, melyeket elengedhetetlennek tartok a számviteli és adózási szakemberek naprakész ismereteinek biztosításához, minden évben bővítsem tudásomat a szakmához vagy üzleti élethez kapcsolódó egyéb ismeretekkel is. Épp ezért esett a választásom a tavalyi év végén a Visszaélés védelmi koordinátori képzésre, melyről 100%-os vizsgaeredménnyel zárt tanúsítványt szereztem. Hogyan is kapcsolódik ez a szakmámhoz? Szorosabban, mint gondolnánk, mivel egy gazdálkodó szervezetnek a napi működése során számtalan kötelezettségnek kell eleget tennie. Ezek egy részének nem, vagy nem megfelelően történő teljesítése büntetőjogi következményeket vonhat maga után. Mindezek ellenére a gazdálkodók jelentős része nincs tisztában azzal, hogy az egyes kötelezettségek nem teljesítéséhez mely esetekben és milyen büntetőjogi következmények kapcsolódnak. Úgy gondolom elengedhetetlen egy gazdálkodó szervezetben ennek ismerete, mely alkalmassá teszi a társaság működéséhez, irányításához kapcsolódó kockázatok azonosítását és kezelését. Mindemellett a vállalkozások egyre fokozottabban ki vannak téve annak, hogy sérelmükre bűncselekményt kövessenek el, és ezáltal jelentős kárt szenvedjenek. A visszaélés védelmi koordinátor ismeri a gazdálkodó egységek büntetőjogi kockázatának rendszerét és a kockázatok kezelésének alapjait. Tisztában van azzal, hogy milyen jogaik és kötelezettségeik vannak a gazdasági társaságoknak egy büntetőeljárásban, és hogy milyen büntetőjogi eszközök vannak a jogaik érvényesítése érdekében. Cél a megelőzés és az üzleti kockázatok mérséklése. Ezzel a tudással is csak bővítjük szakmai hozzáértésünket ügyfeleink gazdasági támogatása során.

Megosztás
Megosztás
Megosztás

Talyán Andrea

ügyvezető, bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

Az évek során a piac szinte minden területéről, iparágából képviseltem vállalkozásokat. Fontosnak tartom, hogy az ügyfeleimmel őszintén, egy nyelvet tudjuk beszélni. Igyekszem a maximumot megtenni minden egyes ügyért és az ügyfelemért egyaránt, túlmutatva a szigorú adószakértői vagy könyvvizsgálói tevékenységen.
 
 
„A megoldás kösse le a figyelmet, ne pedig a hibák.”
(Vera Peiffer)