fbpx

A könyvelőváltás dilemmája nem is annyira nehéz, mint gondolnánk

A könyvelőnk cégünk bizalmasa, vállalkozásunk legmélyebb és legtitkosabb dolgaiba is belelát. Érthető tehát, hogy éppen úgy ahogy egy munkatárstól, a könyvelődtől is nehéz  megválni, még akkor is, ha elégedetlen vagy.

Egy cégnél rádöbbenni, hogy a jelenlegi könyvelő már nem alkalmas a feladatra, sokkoló hatású lehet. Előfordulhat, hogy a könyvelő kvalitása már kevés a feladatok nagyságához, vagy esetleg nyugdíjba megy, vagy már hanyagul végzi a munkáját. Az is természetes azonban, ha könyvelőnknek lett elege a cégünkből, vagy éppen már a cég túl kicsi az ő szakmai igényeihez.

Legtöbben félnek nyíltan felvállalni és megbeszélni az okokat, és tartanak a következményektől. Sokszor a könyvelő ismerős vagy családtag, nem akarod megbántani. Persze semmi biztosíték rá, hogy találsz olyat, aki jobb lesz neked, akivel nem fordulnak elő ugyanezek a hibák és persze a kezdeti összecsiszolódás egy új könyvelővel mindig időt igényel. Ezért érthető, ha nehezen válunk meg aktuális könyvelőnktől.

Mikor érdemes könyvelőt váltanod?

  • ha a jelenlegi könyvelődtől csak napok múlva kapsz választ a kérdéseidre
  • vagy egyszerűen egyáltalán nem elérhető a könyvelőd
  • ha úgy véled lassan dolgozik, pontatlan vagy érthetetlen kimutatásokat készít a könyvelőd
  • ha nem szól időben a határidőkről
  • ha rád hárítja a felelősséget (a Te ügyfélkapudon keresztül a Te nevedben küldi be a különböző bevallásokat)
  • ha a könyvelőd nyugdíjba megy, esetleg más okból kifolyólag hagyja abba a könyvelési szolgáltatást
  • ha a könyvelőd nem segítőkész, úgy érzed, csak hátráltatja a céged fejlődését
  • ha egy olyan új vállalkozásba, üzletágba kezdenél, amihez a jelenlegi könyvelőd nem ért
  • vagy a vállalkozásod olyan méreteket ölt, hogy azt a jelenlegi könyvelőd már nem tud lekövetni

Mindegy, hogy a fenti okokból miért döntesz úgy, hogy könyvelőt váltasz, de egy könyvelő váltáshoz elengedhetetlen a jó kapcsolat nem csak az új könyvelővel, hanem a régivel is.

Minden tudatos vállalkozó megbízhatóprecíz és naprakész könyvelővel szeretne dolgozni, ami érthető, hisz a jó könyvelő a vállalkozás egyik tartóoszlopa.

Miért elengedhetetlen egy jó könyvelés?

A jó könyvelés nem más, mint egy befektetés, mivel fontos üzleti döntésekhez tud valós adatokat és alapokat szolgáltatni. Megmentheti a céged egy elhibázott döntéstől, meg tud találni pár rejtett vagy épp kifolyó milliót a cégedben, és a kontrolling rendszered alapja lehet. Így hát érdemes belőle kihozni, amit csak lehet, felhasználni döntéstámogatásra, pénzügyi tervezésre, cashflow tervezésre vagy épp adóoptimalizálásra.

Ha te is ilyen könyvelőre vágysz, ne félj váltani! Olyan könyvelőt vagy könyvelőirodát keress, aki igazi bizalmasodként, korrekt és minőségi munkával támogatja a céged működését.

Fordulj hozzánk bizalommal. Mi jól ismerjük a könyvelőváltás koreográfiáját.

Megosztás
Megosztás
Megosztás

Talyán Andrea

ügyvezető, bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

Az évek során a piac szinte minden területéről, iparágából képviseltem vállalkozásokat. Fontosnak tartom, hogy az ügyfeleimmel őszintén, egy nyelvet tudjuk beszélni. Igyekszem a maximumot megtenni minden egyes ügyért és az ügyfelemért egyaránt, túlmutatva a szigorú adószakértői vagy könyvvizsgálói tevékenységen.
 
 
„A megoldás kösse le a figyelmet, ne pedig a hibák.”
(Vera Peiffer)