fbpx

A 2023-as év izgalmai I. – Lássuk mi változik ebben az évben adóügyi szempontból!

Egy valami biztosan állandó: az pedig a VÁLTOZÁS. 

Nincs ez másképpen 2023-ban sem. Néhány adómódosítást, illetve annak előkészítését már a 2023-as költségvetést megalapozó salátatörvénybe beszúrt a kormány tavaly nyáron. Majd az őszi körben számos adónemet érintettek és még az utolsó pillanatban is több ponton írták át a játékszabályokat. 

Több részes blogcikk sorozatunkban összegezzük a 2023-as év izgalmasabb változásait. Érintjük az adóügyeket, a Munka Törvénykönyvének hatályba lépő új szabályait, a családokat és magánszemélyeket napi szinten érintő változásokat, melyek a cégek számára is lényegesek. Valamint foglalkozunk a juttatásokban történt változásokkal és a vállalkozásokat érintő legfőbb változásokkal.

Nézzük először részletesen hogyan változik az oly sok mindent meghatározó minimálbér 2023-ban! 

1. Nő a minimálbér és a garantált bérminimum 

Az év első napjától a minimálbér 232 000 forintra, míg a garantált bérminimum pedig 296 400 forintra emelkedik. Az alábbi táblázat segít a tisztánlátásban: 

Bér fajtájaMinimálbérGarantált bérminimum
Havibér esetén232 000 Ft296 400 Ft
Hetibér esetén53 340 Ft68 140 Ft
Napibér esetén10 670 Ft13 630 Ft
Órabér esetén1 334 Ft1 704 Ft

Figyelem: a megemelt minimálbér és garantált bérminimum már a 2023. januári fizetésekre vonatkozik! A 2022-es évhez képest:

 • 36.160 Ft-tal kerül többe egy minimálbéres foglalkoztatása, a tavalyi 133.000 Ft-os nettó munkabére 21.280 Ft-al emelkedik a dolgozónak
 • 41.132 Ft-tal kerül többe egy garantált bérminimumos dolgozó foglalkoztatása a munkavállaló nettó munkabérének 24.206 Ft-os emelkedése mellett a tavalyi nettó 172.900 Ft-hoz képest.

Mivel eredetileg 30%-os minimálbér emelést terveztek, amiből jelenleg csak 14-16%-os emelés valósult meg, év közben további emelés várható, melyre a törvényi megfogalmazás is lehetőséget ad.

2. A minimálbér növekedésével néhány juttatás és adókedvezmény is változik 

A minimálbér emelésével a következő tételek is változnak:

 • GYED: az utolsó kereset 70 százaléka, maximálisan a minimálbér összegének kétszeresének 70 százaléka, ez bruttó 324 800 forint lehet.
 • Diplomás GYED: felsőfokú alap- vagy szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevők a minimálbér 70 százalékát kapják, 162 400 forintot. A mester-, osztatlan vagy doktori képzésben lévő hallgatók a garantált bérminimum 70 százalékát kapják GYED-ként, ami 207 480 forint.
 • Nagyszülői GYED: összege a nagyszülő naptári napi jövedelme (nyugdíj+esetleges munkavégzés, illetve egyéb jövedelmét számítva). A maximálisan kapható összeg ebben az esetben is a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka a juttatás, 324 800 forint.
 • Gyermekek otthon gondozási díja (GYOD): a minimálbér összegével megegyező a juttatás, bruttó 232 ezer forint.
 • Táppénz: a napi átlagkereset 60 százaléka jár alapesetben (kórházban töltött idő alatt 50 százalék), azonban a napi maximum összege a minimálbér kétszeresének 30-ad része, ez 15 466 forint lett 2023-ban.
 • Álláskeresési járadék: az összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedév befizetett munkaerőpiaci járulékából számítjuk, az a járadékalap 60 százaléka. Összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes legkisebb munkabér (minimálbér) 7733 forintos napi összegét.
 • Betegségek után kapható szja-kedvezmények (személyi kedvezmény): a cukorbetegek, a laktóz- vagy gluténérzékenyek, látási, hallási vagy mozgásszervi fogyatékossággal élők a minimálbér harmada szerinti összeg 15 százalékára lehetnek jogosultak. Az összege 2023-ban havi 11 600 forint.
 • Családi kedvezmény tartósan beteg gyermek esetén: minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66 670 forinttal növelt összegben vehető igénybe (15% SZJA: 10 000 Ft).
 • Tanuló- és szakképzési szerződéses pénzbeli juttatások: ezek összegét is a legtöbb esetben a minimálbérhez kötjük.
 • A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása után igénybe vehető járulékkedvezmény is a minimálbérhez van kötve: év elejétől a járulékokat a minimálbér kétszereséig, vagyis legfeljebb 464 000 forintig engedik el.

További változás, hogy a 25 év alattiak esetén bővül a kedvezménnyel kapcsolatban adható nyilatkozatok köre. Az adózó a kedvezményről lemondó nyilatkozatot rendszeres jövedelmet biztosító kifizető mellett a jövőben a nem rendszeres (egyszeri) jövedelmet biztosító kifizető felé is megteheti. Így az adóbevallás benyújtásakor nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Az év végén megjelent rendelet szerint 2023-tól a 30 év alatti nők gyermekvállalása esetén szja mentességet élvezhetnek 2023. január 1-et követően megszületett gyermekük, igazolt terhességük kapcsán. (A törvényi előírásoknak való megfelelés mellett.)

Változik az alkalmi munka (EFO) összeghatára is. Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony esetén minimálisan fizetendő órabér 2023-ban:

 • legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, azaz 1 134 Ft/óra,
 • szakképzettséget igénylő munkakör esetén a garantált bérminimum 87%-a, azaz 1 483 Ft/óra.

Amennyiben elveszett a jogszabályok és változások tengerében, keressen bennünket bizalommal. Naprakész ismeretekkel és szakértelemmel navigáljuk vállalkozását! Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Megosztás
Megosztás
Megosztás

Talyán Andrea

ügyvezető, bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

Az évek során a piac szinte minden területéről, iparágából képviseltem vállalkozásokat. Fontosnak tartom, hogy az ügyfeleimmel őszintén, egy nyelvet tudjuk beszélni. Igyekszem a maximumot megtenni minden egyes ügyért és az ügyfelemért egyaránt, túlmutatva a szigorú adószakértői vagy könyvvizsgálói tevékenységen.
 
 
„A megoldás kösse le a figyelmet, ne pedig a hibák.”
(Vera Peiffer)