fbpx

A 2023-as év izgalmai II. – Mire kell figyelni a munkáltatónak az Mt. változása kapcsán?

Blogcikk sorozatunk második része arra világít rá, hogy a Munka Törvénykönyve (Mt.) 2023. január 1-jén hatályba lépő új szabályai milyen adminisztrációs tennivalót adnak a munkáltatók, bérszámfejtők és munkajogászok számára. Lássuk mik ezek részletesen:

 • Az Mt. 2023-tól már elhagyja a munkaszerződés kötelező elemei közül a munkaviszony kezdőnapját, tartalmát és a munkavállaló munkahelyét. Eltérő megállapodás hiányában:
  • a munkaviszony kezdetének napja a munkaszerződés megkötését követő nap
  • a munkaviszony határozatlan időre jön létre és munkavégzés helyének a munkakörben szokásos munkavégzési helyet kell tekinteni
 • Kibővül a munkáltató írásbeli tájékoztatási kötelezettsége, melyet a munkaviszony kezdetén köteles megadni a munkavállaló részére. A tájékoztatást pedig az eddigi 15 nap helyett már hamarabb, a munkaviszony kezdetétől számított 7 napon belül kell írásban megadni a dolgozónak.
 • A rövid időtartamú munkaviszonynál a próbaidő is arányosan rövidebb lesz; valamint a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást elegendő a próbaidő utolsó napján postára adni.
 • Új szabadság típusok kerültek be az Mt-be: az apaszabadság és a szülői szabadság.
  • Apaszabadságként az eddigi 5 helyett évi 10 nap vehető igénybe: az 1-5. napokra a távollléti díj 100%-a jár, a 6-10. napokra a távolléti díj 40%-a. 
  • 2023-tól 44 nap szülői szabadság vehető igénybe, amely után a távolléti díj 10%-ára jogosult a dolgozó. 
 • A kisgyermekes szülők rugalmasabb munkafeltételeik biztosítása érdekében:
  • a gyermek 8 éves koráig kérhetik a munkavégzési hely és munkarend módosítását, a távmunka keretében vagy részmunkaidőben való foglalkoztatásukat. A változtatás időpontját is megjelölő, indoklással ellátott, írásos kérelmükre a munkáltató köteles 15 napon belül szintén írásban válaszolni, amit csak kell indoklással utasíthat el a foglalkoztató. 
  • Az új szabályok szerint a szülőknek gyermekük 4 éves koráig a munkáltató köteles biztosítani a részmunkaidő lehetőségét, amennyiben ezt a munkavállalók igénylik.

Amennyiben elveszett a jogszabályok és változások tengerében, keressen bennünket bizalommal. Naprakész ismeretekkel és szakértelemmel navigáljuk vállalkozását! Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Megosztás
Megosztás
Megosztás

Talyán Andrea

ügyvezető, bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

Az évek során a piac szinte minden területéről, iparágából képviseltem vállalkozásokat. Fontosnak tartom, hogy az ügyfeleimmel őszintén, egy nyelvet tudjuk beszélni. Igyekszem a maximumot megtenni minden egyes ügyért és az ügyfelemért egyaránt, túlmutatva a szigorú adószakértői vagy könyvvizsgálói tevékenységen.
 
 
„A megoldás kösse le a figyelmet, ne pedig a hibák.”
(Vera Peiffer)