fbpx

A 2023-as év izgalmai III. – Hétköznapjainkat érintő változások, melyek a cégek számára is lényegesek  

Folytatódik blogcikk sorozatunk. A magánszemélyeket érintő, hétköznapjainkat is meghatározó változások azok, melyek a legtöbb embert érdekelnek, legyen az család, egyedülálló, nyugdíjas vagy cégvezető. Az itt listázott 2023-as változások nemcsak az egyének szintjén lényegesek, de a cégek és munkáltatók számára is fontosak. Lássuk mik ezek:

1. A családtámogatások világa 2023-tól

  • Alapvetően marad a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a hozzá tartozó kedvezményes kamatozású hitellehetőség az eredeti feltételek szerint.
  • Meghosszabbításra került a falusi CSOK, ám a településlista változott. 
  • Eredeti formájában érhető el a Babaváró támogatás is, 2024 végéig.
  • Teljes szja-mentességet élveznek a gyermeket vállaló nők 30 éves korukig, bár nem mindegyikük.
  • A felsőfokú tanulmányok befejezését követően legkésőbb 2 éven belül születendő gyermekek után az anya diákhitel-tartozásának 100 százalékát elengedik.
  • 10 napos apasági szabadságot igényelhetnek újszülött, valamint örökbefogadott gyermek esetében az édesapák.
  • Felfüggesztették a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét, jelenleg csak meghatározott célra, csak napelemes rendszerek telepítésére fogad be a Magyar Államkincstár támogatási igénybejelentést felújítási támogatásra, ezt is csak 2023. március 31-ig.

2. Marad a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig

Magyarország energiaszámlája 7-ről 17 milliárd euróra nő, ezért a 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése is a tárca tájékoztatása szerint. A rezsivédelmi alap megemelésével a kormány továbbra is biztosítja a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges forrásokat az átlagfogyasztás mértékéig. Mindez azt jelenti, hogy havonta 180 ezer forintos támogatást tudnak adni a családoknak azzal, hogy nem kell a gáz és a villany piaci árát kifizetni.

3. Április 30-ig biztosan marad az árstop

Az élelmiszer árstopokat 2023. április 30-ig fenntartják. Ez utóbbi kategóriába már 8 termék tartozik: kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és -farhát, 2,8 százalékos UHT tehéntej, tyúktojás és étkezési burgonya. 

4. Nyugdíjemelés 2023

15%-kal emelkednek a 2023. január 1-jét megelőző időponttól megállapított vagy folyósított nyugdíjak, valamint nyugdíjszerű ellátások.

5. Emelkedik az útdíj

A 2023. január 1-jétől érvényes országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében 49 190 forintot kell fizetni, mintegy 5 százalékkal többet mint 2022-ben. Az éves megyei matricák ára 5720 forint lesz. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán közzétett díjtáblázat szerint jelentősebben nő a rövidebb időszakokra szóló jogosultságok ára. A személygépkocsik esetében (D1 díjkategória) a havi matrica ára 8900 forint lesz, a 10 napig érvényes matrica pedig 5500 forintra drágul. Az éves országos és megyei matricák a díjköteles gyorsforgalmi úthálózaton az év első napjától, illetve a tárgyévben a vásárlás időpontjától a következő év január 31-én éjfélig használhatók.

Idén nem csak a matricák, hanem a büntetések is drágulnak. A díjköteles utak matrica nélküli használata esetén a D1 kategóriában például 60 napon belüli fizetésnél 18 750 Ft, azon túl    74 970 Ft-ra nő a büntetés összege. (Ez 2022-ben 16 220, illetve 64 850 forint volt.) A kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak éves országos matrica utólagos megvásárlásával is.

6. Egészségügyi szolgáltatási járulék

Az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke 2023. január 1-től 9 600 Ft/hó és 320 Ft/nap lesz.

Amennyiben elveszett a jogszabályok és változások tengerében, keressen bennünket bizalommal. Naprakész ismeretekkel és szakértelemmel navigáljuk vállalkozását! Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Megosztás
Megosztás
Megosztás

Talyán Andrea

ügyvezető, bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

Az évek során a piac szinte minden területéről, iparágából képviseltem vállalkozásokat. Fontosnak tartom, hogy az ügyfeleimmel őszintén, egy nyelvet tudjuk beszélni. Igyekszem a maximumot megtenni minden egyes ügyért és az ügyfelemért egyaránt, túlmutatva a szigorú adószakértői vagy könyvvizsgálói tevékenységen.
 
 
„A megoldás kösse le a figyelmet, ne pedig a hibák.”
(Vera Peiffer)