fbpx
Indul a szezon – egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka 2022-ben

Indul a szezon – egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka 2022-ben

Az EFO népszerű foglalkoztatási mód a rövid ideig tartó munkákra, mert egyszerűbb és olcsóbb megoldást jelenthet a határozott idejű munkaszerződéssel szemben.

Bár idén januártól jelentősen csorbult előnye a diákszövetkezeti foglalkoztatással szemben (hisz nehéz felvenni a versenyt a 25 év alattiak SZJA mentességével), a nyári szezonban és néhány iparágban még mindig toplistás foglalkoztatási forma, annak ellenére, hogy DRÁGÁBBAK lesznek az alkalmi munkások, mivel a 2022. július 1-jétől kezdődően létesített, EFO törvény szerinti foglalkoztatási jogviszonyok esetében növekszik a munkáltatók által fizetendő közteher mértéke.

  • Mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén az eddigi 500 Ft helyett a minimálbér 0,5%-a = 1.000 Ft
  • Alkalmi munka esetén az eddigi 1.000 Ft helyett a minimálbér 1%-a = 2.000 Ft
  • Filmipari statiszta alkalmi munka esetén az eddigi 4.000 Ft helyett a minimálbér 3%-a = 6.000 Ft.

(A filmipari statisztáknak adható napi bér maximuma ugyanakkor az eddigi 18.000 Ft-ról a minimálbér 12%-ra = 24.000 Ft-ra növekszik.)

Az érintettek körében módosul a nyugellátás számításának alapja is, amelyet a NAV 2022. július 10-ig honlapján közzétesz.

Kérdése van?
✅ Kezdjünk el beszélgetni!
E-mail: central@taxense.hu Tel: +36 70 398 00 19

Megosztás
Megosztás
Megosztás

Talyán Andrea

ügyvezető, bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

Az évek során a piac szinte minden területéről, iparágából képviseltem vállalkozásokat. Fontosnak tartom, hogy az ügyfeleimmel őszintén, egy nyelvet tudjuk beszélni. Igyekszem a maximumot megtenni minden egyes ügyért és az ügyfelemért egyaránt, túlmutatva a szigorú adószakértői vagy könyvvizsgálói tevékenységen.
 
 
„A megoldás kösse le a figyelmet, ne pedig a hibák.”
(Vera Peiffer)