fbpx

Önfeledt koccintás repiteher nélkül?– korántsem adómentes minden palack, mutatjuk a részleteket

Közeledik az év vége és a vállalkozások egy része már tervezi a karácsonyi partikat, üzleti megbeszéléseket, tájékoztatásokat is tartalmazó reprezentációs rendezvényeket.

A kérdés csupán az, hogy hogyan adózik a vendéglátás és az átadott ajándékok?

A 451/2023 (X.4.) Korm. rendelet értelmében a karácsony előtti időszaktól kezdve mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól a reprezentációs céllal adott borászati termékek. Az üzleti borvacsorák és hasonlók is olcsóbban kihozhatók, a november közepén hatályba lépő törvény értelmében ugyanis adómentes lesz a „palackozott kiszerelésben vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termék reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretébe, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatása.”

Jogszabály szerint a borászati termékkörbe tartozik:

– a bor
– a még erjedésben lévő újbor
– a likőrbor
– a pezsgő
– a minőségi pezsgő
– az illatos minőségi pezsgő
– a szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor
– a gyöngyözőbor
– a szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor
– a szőlőmust
– a sűrített szőlőmust
– a finomított szőlőmustsűrítmény
– a szárított szőlőből készült bor
– a túlérett szőlőből készült bor
– a borecet.

FIGYELEM! A jogszabálynak való megfelelést csak bortermelőktől (pincészet, ahol előállítják a bort) vásárolt palackok jelentik. Ebből következik, hogy a boltban, borszaküzletben, bornagykereskedőtől stb. vásárolt borra nem fog vonatkozni az adókedvezmény.

Még egy fontos infó: ha gyorsan vásárolunk, akkor biztosan igaz lesz ránk mindez, ám ha még várakozunk egy kicsit, akkor le is maradhatunk erről a lehetőségről, mivel az adómentesség a 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti vészhelyzet alatt áll fenn.

A 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel kihirdetett egyes vészhelyzeti szabályokat tartalmazza.

Figyelni kell arra, hogy történik-e ezen kormányrendelet időbeli hatályát tekintve változás, ugyanis a jelenlegi időbeli hatály 2023. november 26.

Megosztás
Megosztás
Megosztás

Talyán Andrea

ügyvezető, bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

Az évek során a piac szinte minden területéről, iparágából képviseltem vállalkozásokat. Fontosnak tartom, hogy az ügyfeleimmel őszintén, egy nyelvet tudjuk beszélni. Igyekszem a maximumot megtenni minden egyes ügyért és az ügyfelemért egyaránt, túlmutatva a szigorú adószakértői vagy könyvvizsgálói tevékenységen.
 
 
„A megoldás kösse le a figyelmet, ne pedig a hibák.”
(Vera Peiffer)