fbpx

Egyszerűsített foglalkoztatás 2022 szabályok: Ezt érdemes tudnod az alkalmi munkáról!

Magyarországon évek óta töretlen népszerűséget élvez a rendes munkaviszony és a vállalkozói lét mellett az alkalmi munkavállalás, illetve az ezzel hasonló kategóriába eső idénymunka végzése, melynek bérelszámolása kapcsán az alábbiakra kell figyelni:

 1. Egyszerűsített foglalkoztatás kizárólagosan órabéres megállapodás legyen (pl: van napibér is, de azt el lehet rontani). 
 2. Minimálisan kifizetendő bérek az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán 2022.01.01-től: 
  – minimálbér ( 1.150 Ft/óra) 85%-a, azaz 978 Ft/óra, vagy 
  – a szakképzettséget igénylő munkakörökben garantált bérminimum (1.495 Ft/óra) 87%-a, azaz 1 301 Ft/óra.
 3. Az egyszerűsített foglalkoztatottnak jár 15%-os éjszakai pótlék (22 – 06) óra közötti munkaidőre, HA a munkavégzés ideje 22 – 06 óra között meghaladja az 1 órát. 
 4. Az egyszerűsített foglalkoztatottnak, a napi 8 óra feletti munkaidőre, az alapbéren felül 50% „túlóra pótlékot” is kell fizetni. 
  (Kivéve több napos bejelentés, egyenlőtlen beosztás pl: egybefüggő 2 nap bejelentés 1. nap 12 óra , 2. nap 4 óra munka, átlagosan maximum 8 óra) 
 5. Boltokban, közértekben, stb…, ahol nem vasárnaphoz köthető a tevékenység vagy munkakör, 50%-os vasárnapi pótlékot kell fizetni. 
 6. Ahol nem vasárnaphoz köthető a tevékenység vagy a munkakör, a túlórára 50% „túlóra pótlékot” + 50%-os vasárnapi pótlékot is kell fizetni. 
 7. Ha pl.: étteremben fizetett ünnepen dolgozik egyszerűsített foglalkoztatott, akkor a fizetett ünnepi órákra 100% pótlék is jár
 8. Egyszerűsített foglalkoztatás keretében az 1.000 Ft-os vagy 500 Ft-os közteher erejéig maximálisan kifizethető napi munkabér összege 2022. január 01-től: 18.400 Ft/nap/fő.  Természetesen ennél magasabb összegű munkabér is kifizetésre kerülhet, mely költségként is elszámolható, csupán további adófizetési kötelezettséggel kell számolni:
  – a társasági adó hatálya alá tartozó foglalkoztatók esetében Tao tv. 3. számú melléklet A) 14. pontja alapján társasági adófizetési kötelezettség keletkezik;
  – a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozónak, mint foglalkoztatónak az Szja. tv. 11. számú melléklet IV. 15. pontja alapján vállalkozói szja fizetési kötelezettsége keletkezik.
 9. Kell-e SZJA-t fizetni a munkavállalónak az egyszerűsített foglalkoztatási bére után?
  A napi mentesített keretösszegen felüli igen. 
 10. Egyszerűsített foglalkoztatottak bejelentése a foglalkoztatás megkezdése előtt történjen meg.
 11. Egyszerűsített foglalkoztatottak bejelentési lehetőségei:
  – a T1042E nyomtatványon (ügyfél kapun keresztül)
  – országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon teljesítheti. (185-ös kék szám)
  – okos telefonról, tabletről applikáció használatával
Megosztás
Megosztás
Megosztás

Talyán Andrea

ügyvezető, bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

Az évek során a piac szinte minden területéről, iparágából képviseltem vállalkozásokat. Fontosnak tartom, hogy az ügyfeleimmel őszintén, egy nyelvet tudjuk beszélni. Igyekszem a maximumot megtenni minden egyes ügyért és az ügyfelemért egyaránt, túlmutatva a szigorú adószakértői vagy könyvvizsgálói tevékenységen.
 
 
„A megoldás kösse le a figyelmet, ne pedig a hibák.”
(Vera Peiffer)