fbpx

Papíralapú számla kontra e-számla

Papíralapú vagy elektronikus számlázás? És most akkor e-számla vagy online számla? 

HOGY IS VAN EZ??? 🤔

Már jóideje elérhető és használatban van az elektronikus számla, de a mai napig sok félreértés van körülötte. A lényeg közérthetően vagy ha úgy tetszik inkább konyhanyelven:

A papír alapú számla (amit régen kézzel írtunk) ma már szoftverrel készül és pdf formában küldjük meg vevőinknek e-mailen. Bár elektronikus formában küldjük és ezért sokan tévesen elektronikus számlának hiszik, ez attól még papíralapú számla, ezért ki kell nyomtatni és papír alapon kell tárolni is. Tehát, az időbélyeg nélkül kapott pdf számla NEM minősül elektronikus számlának.

A köznyelvben e-számlaként ismert elektronikus számla viszont kizárólag elektronikus aláírással ellátott és kizárólag elektronikus formában tárolható, kezelhető és mutatható be a NAV felé. Hiába érkezik pdf formában, kinyomtatva már nem hiteles.

A kétféle számla csak a bizonylat őrzésének módjában tér el egymástól, mind a számlakibocsátás folyamata, mind pedig a könyvelésük ugyanúgy zajlik.

És hogy melyiket szeretjük jobban mi könyvelők? Teljesen mindegy, mivel ha korszerű technológiával dolgozunk, akkor egyszerűen, gyorsan és trendin kezeljük a környezetbarát elektronikus számlákat is.

Megosztás
Megosztás
Megosztás

Talyán Andrea

ügyvezető, bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

Az évek során a piac szinte minden területéről, iparágából képviseltem vállalkozásokat. Fontosnak tartom, hogy az ügyfeleimmel őszintén, egy nyelvet tudjuk beszélni. Igyekszem a maximumot megtenni minden egyes ügyért és az ügyfelemért egyaránt, túlmutatva a szigorú adószakértői vagy könyvvizsgálói tevékenységen.
 
 
„A megoldás kösse le a figyelmet, ne pedig a hibák.”
(Vera Peiffer)