fbpx
Széchenyi kártya

SZÉP-KÁRTYA 2022-ben

Február 1-jétől a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert vásárolni

Az új rendelkezés lehetőséget ad arra, hogy a vendéglátás alszámláról 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig lehessen hideg élelmiszerre költeni.

Ugyanakkor mivel az alszámlák (szálláshely, vendéglátás, és szabadidő zsebek) közötti átjárhatóság 2022. december 31-ig megmarad, ezért valójában mindegyik alszámláról lehet hideg élelmiszert vásárolni.

Természetesen a korábban célként kijelölt szolgáltatások (szálláshely-, vendéglátás és szabadidő szolgáltatások) vásárlása továbbra is zavartalanul minden alszámláról megvalósítható.

Mindhárom alszámlán lévő teljes pénzösszeg felhasználható hideg élelmiszer vásárlásra függetlenül attól, hogy mikor került beutalásra. A vendéglátás alszámlára legfeljebb évi 150 ezer forint utalható, de ez nem azt jelenti, hogy ennyit lehet maximum hideg élelmiszerre költeni. Az újonnan és a már korábban beutalt összegeket egyaránt fel lehet használni mind a három alszámla esetén hideg élelmiszer vásárlásra.

Dolgozónak adott SZÉP-kártya juttatás esetén (pl.: cafetériaként) az adózásával kapcsolatban az alábbiakat kell tudnod 2022-ben:

TAO-s cég esetén:

  • amennyiben béren kívüli juttatásnak minősül

– 15% személyi jövedelemadó

– 13% szociális hozzájárulás

vagyis összesen 28% adó terheli.

  • amennyiben egyes meghatározott juttatásnak minősül

– 1,8*15% személyi jövedelemadó

– 1,8*13% szociális hozzájárulás

vagyis összesen 33,04% adó terheli.

KIVA-s cég esetén:

  • amennyiben béren kívüli juttatásnak minősül

– 15% személyi jövedelemadó

– 10% KIVA

vagyis összesen 25% adó terheli.

  • amennyiben egyes meghatározott juttatásnak minősül

– 1,8*15% személyi jövedelemadó

– 1,8*10% KVIA

vagyis összesen 27,7% adó terheli.

Megosztás
Megosztás
Megosztás

Talyán Andrea

ügyvezető, bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

Az évek során a piac szinte minden területéről, iparágából képviseltem vállalkozásokat. Fontosnak tartom, hogy az ügyfeleimmel őszintén, egy nyelvet tudjuk beszélni. Igyekszem a maximumot megtenni minden egyes ügyért és az ügyfelemért egyaránt, túlmutatva a szigorú adószakértői vagy könyvvizsgálói tevékenységen.
 
 
„A megoldás kösse le a figyelmet, ne pedig a hibák.”
(Vera Peiffer)